Site pictogram Zorgverzekering vergelijken

Basisverzekering

De basisverzekering is een wettelijk verplichte verzekering die elke Nederlander dient af te sluiten om de ziektekosten te verzekeren. De inhoud van de basisverzekering wordt elk jaar door de overheid bepaald. Met een basisverzekering bent u verzekerd voor de meest noodzakelijke zorg, zoals ziekenhuisopname, spoedeisende hulp en de huisarts.

Kenmerken basisverzekering

De hoofdkenmerken van de basisverzekering zijn als volgt;
– verplichte verzekering voor iedereen die in Nederland woont of werkt
– verplichte acceptatie door alle zorgverzekeraars, ongeacht leeftijd en gezondheid
– nominale premie voor iedereen
– gratis verzekering voor kinderen tot 18 jaar
– verplicht eigen risico van € 350,- voor 2013 (€ 220,- in 2012)
– hoger vrijwillig eigen risico mogelijk

Bekijk ons overzicht van zorgverzekeringen. De dekking kan varieren in natura of restitutie alsmede een wettelijk minimaal eigen risico versus een verhoogd eigen risico.

Inkomensafhanklijke premie

Eind 2012 was er het voornemen van het Kabinet Rutte II om een inkomensafhankelijke zorgpremie te hanteren. Dit zou dan via werkgever, uitkeringsinstantie of belastingdienst moeten lopen. Maar inmiddels is deze maatregel teruggedraaid. Iedereen in Nederland betaalt hetzelfde voor de zorg, en krijgt dezelfde zorg.

Ziekenfonds of particulier?

Vroeger was er een onderscheid in een ziekenfonds zorgverzekering, die iedereen verplicht was om af te sluiten, en een particuliere zorgverzekering, die mogelijk was voor de hogere inkomens. Tegenwoordig heeft elke Nederlander dezelfde basisverzekering. Daarnaast kan worden gekozen voor allerlei aanvullende zorgverzekeringen.

Basispakket zorgverzekering

De Rijksoverheid heeft een duidelijk overzicht wat er standaard in het basispakket van de zorgverzekering zit.

4/5 - (1 stemmen)
Mobiele versie afsluiten