Eigen risico

Het eigen risico in de basisverzekering bestaat uit twee delen: een verplicht deel en een vrijwillig deel. Het verplicht eigen risico in 2020 bedraagt euro 385,00 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Normaliter geldt hoe hoger uw vrijwillig eigen risico, des te lager uw premie. Als u weinig zorgkosten verwacht, kan dit voordelig zijn.

Standaard eigen risico

Zoals gezegd bestaat uw eigen risico dus uit het wettelijk verplicht eigen risico van euro 385,00 eventueel aangevuld met een vrijwillig eigen risico. Het eigen risico geldt per persoon vanaf 18 jaar en geldt alleen voor zorgkosten die vanuit de basisverzekering worden vergoed, en niet voor eventueel afgesloten aanvullende verzekeringen. Bekijk de goedkoopste zorgverzekeringen met een standaard eigen risico.

Vrijwillig eigen risico

Bij de meeste verzekeraars kunt u kiezen voor verhoogd eigen risico, bovenop het standaard eigen risico. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid voor een extra vrijwillig eigen risico van euro 500,00, waarmee het eigen risico in totaal euro 885,00 bedraagt. Maakt u zorgkosten, dan tellen deze eerst mee voor het verplicht eigen risico en daarna voor het vrijwillig eigen risico. Kijk in ons overzicht voor de goedkoopste zorgverzekeringen met een maximaal eigen risico.

Meer weten over het eigen risico, wat de spelregels zijn en wanneer je wel of niet uit het eigen risico betaalt? Op zorgwijzer hebben ze een aardig overzicht van hoe het eigen risico precies werkt. Overigens is er voor diverse vergoedingen ook een eigen bijdrage van toepassing, hier dient u ook rekening mee te houden. Dit is wat anders dan het eigen risico.

Rate this post

Plaats een reactie