Zorgpremie

In Nederland is er de basiszorgverzekering. Met een basisverzekering bent u verzekerd voor de meest noodzakelijke zorg, zoals ziekenhuisopname, spoedeisende hulp en de huisarts. De inhoud van deze basisverzekering wordt elk jaar door de overheid bepaald en is bij alle zorgverzekeraars dus gelijk.

De zorgverzekeraars brengen voor de zorgverzekering een premie in rekening, de zogenaamde zorgpremie. Het aardige is dat u de zorgpremie voor de basiszorgverzekering prima kan vergelijken tussen de verschillende aanbieders, omdat de dekking gelijk is. Er is wel verschil in zorg in natura of via restitutie, en in de hoogte van het eigen risico. Zo kunt u prima zorgverzekeringen vergelijken, kijk bij ons overzicht van premies van zorgverzekeringen.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Mensen die werken of met een uitkering betalen extra voor de zorg via een inkomensafhankelijke bijdrage. Deze wordt geheven via de loonheffing of betaald via een belastingaanslag. Lees hierover meer bij het Nibud.

Assurantiebelasting

De zorgpremie wordt per maand voldaan. De zorgverzekering behoort tot de groep verzekeringen waarvoor geen assurantiebelasting verschuldigd is, omdat het een wettelijke verplichte verzekering betreft. Er is derhalve geen assurantiebelasting op van toepassing. Kijk bij de Rijksoverheid voor meer informatie.´╗┐

Rate this post

Plaats een reactie