Collectiviteitskorting zorgverzekering 2020

Elk jaar weer is het voor consumenten een afweging of de zorgverzekering nog goed past bij de eigen situatie. Er kunnen in een jaar namelijk zaken veranderen. Past het dekkingspakket nog bij de behoefte? Heeft u genoeg aan een basisverzekering? Of heeft u een uitgebreider dekkingspakket? Zijn zaken als fysiotherapie, tandarts en allergie-onderzoeken in uw geval nodig? En welk eigen risico wilt u het komende jaar belopen? Als u bereid bent om iets meer risico te lopen, dan kunt u flink op uw ziektekostenpremie besparen. Verder is relevant of u wel of niet een vrije zorgkeuze heeft, dus een natura zorgverzekering of een restitutie zorgverzekering. Als u gebruik maakt van een collectiviteitskorting, dan is er het komende zorgjaar 2020 nog een extra afweging. Zorgverzekeringen gebaseerd op een collectieve korting worden namelijk een stuk duurder per 2020.

Collectiviteitskorting naar 5% per 2020

De collectiviteitskorting is bij de meeste verzekerden normaliter 10%, maar per 1 januari 2020 is nog maar een korting van 5% toegestaan. En dit is relevant voor veel consumenten. Relatief veel consumenten maken gebruik van een collectieve korting op de zorgverzekering, via een ziektekostenverzekering die wordt aangeboden door de werkgever of de (sport)vereniging waar men lid van is.

De Rijksoverheid wijzigt per 1 januari 2020 het maximum van de collectiviteitskorting op zorgverzekeringen van 10% naar 5%. Punt is dat verzekeraars in beginsel geen verschillende prijzen voor consumenten mogen rekenen. De collectieve korting was ingevoerd om meer concurrentie op de zorgmarkt te brengen. Maar de korting geeft nu juist een tegengesteld effect. Al met al betekent de korting dat er meer verschillende prijzen voor consumenten gelden, en de markt onoverzichtelijker wordt. Om dit wat in te dammen, is ervoor gekozen om de korting te halveren.

Vergelijk uw zorgverzekering tijdig

Dat betekent voor consumenten die zijn verzekerd met een collectiviteitskorting, dat deze niet altijd de beste keuze meer is. Volgens Independer kunnen collectief verzekerden jaarlijks zo’n 50 euro besparen door over te stappen. Het is zaak om de huidige zorgverzekering even tegen het licht te houden. U kunt vanaf medio november tot en met eind december uw huidige zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Dit gaat makkelijker dan veel consumenten denken. Via onze vergelijker ziet u vrij overzichtelijk welke verzekering in uw geval het beste is. Kijk daarbij naar de gewenste omvang van de dekking en het eigen risico. Vergelijk vervolgens de uitkomst van de vergelijking met uw huidige verzekering. Het overstappen gaat eenvoudig en snel; u sluit een nieuwe zorgverzekering bij een andere verzekeraar af, en die draagt ervoor zorg dat uw huidige verzekering wordt opgezegd.

Rate this post

Plaats een reactie