Wat verandert er voor de zorgverzekering in 2018?

Het huidige jaar loopt alweer langzaam tot zijn eind. Het is dan ook weer de hoogste tijd om te kijken wat er in 2018 gaat veranderen voor jouw financiën. Op Prinsjesdag zijn er, zoals elk jaar, een aantal wijzigingen aankondigt voor de zorgverzekeringen. In dit artikel zullen de belangrijkste wijzigingen in de zorgverzekering voor 2018 worden besproken.

Stijging van de zorgpremie in 2018

Tijdens Prinsjesdag is aangekondigd dat de nominale zorgpremie zullen stijgen in 2018. De stijging op nominaal niveau is 72 euro per jaar. De verschillende zorgverzekeraars kunnen er echter zelf voor kiezen of deze stijging volledig wordt doorberekend aan de klant. De meeste zorgverzekeraars kiezen er meestal voor om slechts een gedeelte van de nominale stijging in de premie te verwerken.

Het verplichte eigen risico in 2018

Tijdens Prinsjesdag werd aangekondigd dat het verplichte eigen risico van zorgverzekering in 2018 stijgt naar 400 euro. Enkele dagen na deze aankondiging is besloten om het eigen risico van zorgverzekeringen niet te verhogen. Het verplichte eigen risico van 2018 blijft hierdoor 385 euro per jaar per verzekerde. Uiteraard vallen kinderen onder de 18 jaar nog steeds buiten het verplichte eigen risico.

Stijging in de zorgtoeslag

Om de huishoudens met lagere inkomens te compenseren voor de hoger wordende zorgpremie, zal de zorgtoeslag in 2018 ook stijgen. De zorgtoeslag wordt 131 euro per jaar per verzekerde hoger. Natuurlijk moet je wel (volledig) recht hebben op zorgtoeslag om in aanmerking te komen voor deze compensatie. Op de website van de Belastingdienst kun je altijd controleren of je in 2018 nog steeds recht hebt op zorgtoeslag. Mocht dat het geval zijn, dan wordt de eventuele verhoging van de zorgtoeslag automatisch doorgevoerd.

Rate this post

Plaats een reactie